A piercing története

2010.04.21. 12:56

 

A kezdetek

 

A testékszer idegen elnevezése, az angol piercing szó eredetileg lyukasztást, keresztüldöfést jelent. A piercingeket több ősi kultúrában megtaláljuk: az első testékszerek növényi és állati anyagokból, csigákból, kagylókból, majd pedig rézből és nemesfémből készültek. A primitív népeknél a testékszerek nem elsősorban esztétikai funkcióval bírtak: viselőjük társadalmi rangját, korát, foglalkozását és a közösségben betöltött szerepét jelezték. Ázsiai, afrikai, dél-amerikai és ausztrál bennszülöttek egyaránt viselték és viselik ma is: a malajziai kayan-kenyah népcsoport például fülkagylója kilyukasztott alsó részében visel a bőrt kitágító ékszert, a dél-amerikai indiánok az alsó ajakba fúrt fa éket, több afrikai nép pedig orrba szúrt bambuszpálcikát hord hasonló okokból. Egy mali törzsben a fülkagylót teljes íve mentén ezüstgyűrűkkel díszítik, Etiópiában pedig az alsó ajkat szúrják át már gyermekkorban, és egyre nagyobb gallyakat helyezve a lyukba a bőr az évek során kitágul. Az intim testékszer sem a modern kor találmánya: néhány borneói törzs férfitagjai a hímvessző fejébe ültettek be csontdarabokat. Az ókori Egyiptomban és Rómában is dívott a testékszer; itt a királynők, illetve a büszke férfiak viselete volt.

Akik a tányérjukat a szájukban tartják

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A 17. században az előkelő hölgyek mellékszert hordtak. Európában a 19. században terjedt el az intim piercing: állítólag Albert herceg, Viktória brit királynő férje egy gyűrűt hordott férfiasságán, hogy megakadályozza annak illetlen kidudorodását szűk nadrág viselésekor. A herceg ötlete máig népszerű; a péniszbe szúrt ékszert "albert herceg"-nek nevezik.

Az "albert herceg" Albert nélkül

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

A testékszer az 1974-75 táján kialakuló punk mozgalomnak köszönhetően terjedt el igazán. A rendszer ellen tiltakozó, a társadalomtól való elkülönülésüket minden elképzelhető módon kifejezni kívánó punkok a kakastaréj mellé néhány karikát is lövettek az arcukra a biztonság kedvéért. Eleinte a piercing elsősorban a homoszexuális és a szado-mazo szubkultúrában terjedt el, majd a hétköznapok embere is hordani kezdte.

 

A művelet

Ma a testékszerek bőrbarát anyagokból, elsősorban titánból vagy nióbiumból készülnek. A kívánt testrészre való elhelyezésük történhet a bőr kilyukasztásával vagy belövéssel. Fülpiercing behelyezéséhez fülbelövő pisztolyt használnak, mely közvetlenül juttatja az ékszert a kívánt területre, például a cimpába. Más esetben a szúrás a legalkalmasabb behelyezési eljárás, mivel az nem roncsolja a bőrt olyan mértékben, kevésbé körülményes és nem is vérzik annyira.

 

És ezért még ő fizet                              

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

A műveletet kizárólag szakemberek végezhetik steril körülmények között, rendszeresen takarított szalonban, fertőtlenített eszközökkel, egyszer használatos tűvel. A vérzékenység, az allergia, egyéb betegségek, illetve a terhesség kizárják a piercing viselését. A testékszer behelyezésekor igénybe vett bőrfelület gyógyulási ideje körülbelül két hét, ez idő alatt nem ajánlott a fürdés (zuhanyozni lehet), az ékszer mozgatása, birizgálása, túl szűk ruházat viselése. A gyulladást kamillás borogatással vagy különböző kenőcsökkel csökkenthetjük.

 Alternatív ráncfelvarrás


 

 

 

                                                     

 

                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                               

A legújabb őrület

Ma már szinte bárhova beültethetünk piercinget; a legkedveltebb testrészek az orr, a szemöldök, a nyelv, a köldök, a mell, az ajak, a fül és a nemi szervek. Egyesek azonban nem elégszenek meg azzal, hogy itt-ott egy-egy karika ékesíti a bőrüket. Az új őrület, a "body modification", azaz a testmódosítás eredményeképp néhány túlságosan fellelkesült embertársunk könnyen horrorfilm-szereplővé avanzsálhat, főleg, ha többféle ékszert is visel.

Áthallás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Divatosak a kezdetekhez visszanyúló, a bennszülött törzsek viseletét utánzó fül-, illetve ajaktágító gyűrűk; a nyelv kettévágása, azaz a kígyónyelv; a piercingek bőr alá való behelyezése, melynek eredményeképp azok a felső réteget felnyomva adják ki a mintát. Többen viselnek arcpiercinget (például kis fém gömböket vagy pálcákat a szem vagy az ajak köré szúrva), ujjpiercinget (az ujjon átmenő testékszer), vagy scrunnel-t (a herezacskón áthatoló gyűrűt).

 

Ez mi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tattoopiercing.blog.hu/api/trackback/id/tr481939707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása